Sposób przygotowania:
Sałatka wiejska z białym serem i winegretem
Pokroić w podobne kawałki kapustę pekińską i sałatę lodową. Czerwoną cebulę pokroić w piórka, por można pokroić w piórka albo kosteczkę. Jeśli ogórki mają delikatną skórkę, nie trzeba ich obierać - można je pokroić w słupki, półplasterki albo w kostkę. Pomidory i paprykę pokroić w kostkę albo paseczki. Ser twarogowy powinien być tłusty lub półtłusty ale nie może być mocno odciśnięty i suchy - można go pokroić albo pokruszyć. Kukurydzę dokładnie odsączyć. Oliwki pokroić w plasterki albo połówki. Składniki sałatki połączyć i doprawić solą oraz suszonymi ziołami.
Olej połączyć z musztardą i miodem, dodać nieco octu jabłkowego lub soku z cytryny - wymieszać i gotowym sosem polać sałatkę.
Do sałatki można dodać posiekany koperek albo inne ulubione świeże zioła np. tymianek czy oregano.
Olej połączyć z musztardą i miodem, dodać nieco octu jabłkowego lub soku z cytryny - wymieszać i gotowym sosem polać sałatkę.
Do sałatki można dodać posiekany koperek albo inne ulubione świeże zioła np. tymianek czy oregano.