BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1298]

Mini gołąbki z pekińskiej kapusty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Rodzinka poprosiła o gołąbki. Robiłam już gołąbki z kapusty białej i włoskiej. Tym razem postanowiłam przygotować z kapusty pekińskiej. Gołąbki wyszły delikatne, pyszne no i szybko się je robi.

Mini gołąbki z pekińskiej kapusty Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Mini gołąbki z pekińskiej kapusty

 

  • kapusta pekińska 1 szt,
  • woda gotowana lekko osolona 1,5 litra,
  • Farsz;
  • ryż 100 g,
  • mielone 500 g,
  • cebula 1 szt,
  • olej 2 łyżki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • majeranek 1 łyżeczka,
  • papryka słodka 1 łyżeczka,
  • papryka ostra 1/2 łyżeczki,
  • przyprawa uniwersalna 1 łyżeczka,

Sposób przygotowania:

Mini gołąbki z pekińskiej kapusty
Ryż ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu odsączyć na sicie. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, a następnie podsmażyć na oleju.

Mięso mielone włożyć do miski, dodać ugotowany odsączony ryż, jajko, podsmażoną cebulę oraz przyprawy dokładnie wymieszać.

Kapustę obieramy z wierzchnich brzydkich liści, następnie odcinamy dolną zgrubiałą część ( około 5 cm. rozdzielamy liście i blanszujemy we lekko osolonym wrzątku około 2 - 3 minut.

Wyjmujemy i osuszamy.

Liście rozkładamy na każdy liść nakładamy porcję farszu, zwijamy boki do środka a następnie w rulon.

W głębszym garnku na dnie układamy liście kapusty, na liściach ciasno układamy gołąbki. Zalewamy niewielką ilością bulionu i dusimy około 20 minut.

Następnie podpiekamy na patelni lub w piekarniku podając z ketchupem, albo po prostu podajemy w sosie pomidorowym.
Mini gołąbki z pekińskiej kapusty
Kapustę obieramy z wierzchnich ,brzydkich liści odcinając od dołu około 5 cm
Mini gołąbki z pekińskiej kapusty
Liście rozdzielamy i wkładamy do lekko osolonego wrzątku na 2 -3 minuty
Mini gołąbki z pekińskiej kapusty
Mięso mielone wkładamy do miski,dodajemy jajko,podsmażoną cebulę oraz przyprawy mieszamy
Mini gołąbki z pekińskiej kapusty
Odsączone liście rozkładamy ,na każy nakładamy porcję farszu
Mini gołąbki z pekińskiej kapusty
Boki zwijamy do środka i zawijamy w rulon
Mini gołąbki z pekińskiej kapusty
Gotowe gołąbki podajemy z ketchupem lub z ulubionym sosem