Sposób przygotowania:
Mini gołąbki z pekińskiej kapusty
Ryż ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu odsączyć na sicie. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, a następnie podsmażyć na oleju.
Mięso mielone włożyć do miski, dodać ugotowany odsączony ryż, jajko, podsmażoną cebulę oraz przyprawy dokładnie wymieszać.
Kapustę obieramy z wierzchnich brzydkich liści, następnie odcinamy dolną zgrubiałą część ( około 5 cm. rozdzielamy liście i blanszujemy we lekko osolonym wrzątku około 2 - 3 minut.
Wyjmujemy i osuszamy.
Liście rozkładamy na każdy liść nakładamy porcję farszu, zwijamy boki do środka a następnie w rulon.
W głębszym garnku na dnie układamy liście kapusty, na liściach ciasno układamy gołąbki. Zalewamy niewielką ilością bulionu i dusimy około 20 minut.
Następnie podpiekamy na patelni lub w piekarniku podając z ketchupem, albo po prostu podajemy w sosie pomidorowym.
Mięso mielone włożyć do miski, dodać ugotowany odsączony ryż, jajko, podsmażoną cebulę oraz przyprawy dokładnie wymieszać.
Kapustę obieramy z wierzchnich brzydkich liści, następnie odcinamy dolną zgrubiałą część ( około 5 cm. rozdzielamy liście i blanszujemy we lekko osolonym wrzątku około 2 - 3 minut.
Wyjmujemy i osuszamy.
Liście rozkładamy na każdy liść nakładamy porcję farszu, zwijamy boki do środka a następnie w rulon.
W głębszym garnku na dnie układamy liście kapusty, na liściach ciasno układamy gołąbki. Zalewamy niewielką ilością bulionu i dusimy około 20 minut.
Następnie podpiekamy na patelni lub w piekarniku podając z ketchupem, albo po prostu podajemy w sosie pomidorowym.
gusia1000