jumawi

jumawi

Starszy Kucharz
[Przepisów: 46]

Sałatka ryżowa na słodko

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

najlepiej smakuje dobrze schłodzona

Sałatka ryżowa na słodko

Składniki:

Sałatka ryżowa na słodko

 

  • 20 dag ryżu
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 25 dag winogron (jasne i ciemne)
  • garść rodzynek
  • cynamon
  • 1 op serka homogenizowanego wanilinowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • 3-4 łyżki brandy lub kilka kropli aromatu rumowego

Sposób przygotowania:

Sałatka ryżowa na słodko
Ryż ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny, dokładnie odsączyć i wymieszać z masłem. Brzoskwinie pokroić w kostkę, winogrona na połówki. Rodzynki namoczyć w brandy lub w przegotowanej zimnej wodzie z dodatkiem aromatu rumowego gdy napęcznieją odcisnąć. Wszystkie składniki wymieszać ze serkiem. Przed podaniem schłodzić w lodówce.