kuchenny świat

kuchenny świat

Złoty Ekspert
[Przepisów: 688]

Sałatka ryżowa z mięsem i czerwoną papryką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smaczną sałatkę ryżową. Przygotowana z dodatkiem mięsa drobiowego, warzyw i czerwonej fasoli. Polecam.

Sałatka ryżowa z mięsem i czerwoną papryką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sałatka ryżowa z mięsem i czerwoną papryką

 

  • 20 dag ugotowanego ryżu
  • 100 gram czerwonej papryki
  • 1 mała biała cebula
  • 1 małe ugotowane udko np. z rosołu
  • 1/2 średniej czerwonej cebuli
  • 1 łyżka z dużym czubkiem pokrojonego szczypiorku
  • 3 łyżki czerwonej fasoli z puszki
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Sałatka ryżowa z mięsem i czerwoną papryką
Fasolę przekładamy na sitko i odsączamy z zalewy. Paprykę myjemy i osuszamy, kroimy w kosteczkę.

Cebulę obieramy z łupinek i kroimy w kosteczkę.

Udko obieramy ze skóry i usuwamy kość, kroimy w kostkę.

Szczypiorek myjemy i osuszamy, kroimy na drobno.

Do miski wkładamy ryż i dodajemy pokrojone składniki oraz fasolę, jogurt, majonez i przyprawy, mieszamy.
Sałatka ryżowa z mięsem i czerwoną papryką
Obrane ze skórki udko kroimy w kostkę ( bez kości ).
Sałatka ryżowa z mięsem i czerwoną papryką
Umytą paprykę i cebulę kroimy w kosteczkę.
Sałatka ryżowa z mięsem i czerwoną papryką
Czerwoną cebulę kroimy w kosteczkę, umyty szczypiorek na drobno.
Sałatka ryżowa z mięsem i czerwoną papryką
Wszystkie składniki wkładamy do miski i mieszamy.