Sałatki

Sałatki

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 177]

Książka Kucharska: Smaczne sałatki mięsne warzywne deserowe

sałatka ryżowa z ogórkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Przepis pochodzi z książki: "Smaczne sałatki" Irena Radwańska

sałatka ryżowa z ogórkiem

Składniki:

sałatka ryżowa z ogórkiem

 

  • 1 szklanka ryżu,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 1 puszka czerwonej fasoli,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 duży swieży ogórek,
  • 1 czerwona cebula lub por
  • 4 łyżki majonezu,
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego,
  • sól, pieprz do smaku.

 

Sposób przygotowania:

sałatka ryżowa z ogórkiem
Kukurydzę i fasolę osączyć z zalewy. Ryż ugotować w osolonej wodzie na sypko. Paprykę i ogórek pokroić w kostkę. Cebulę obrać, drobno posiekać. Majonez wymieszać z jogurtem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Polać sałatkę, delikatnie wymieszać.