Di gotuje

Di gotuje

Złoty Ekspert
[Przepisów: 724]

Sałatka ryżowa z paluszkami surimi i nutą curry

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 190
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszna sałata ryżowa, która idealnie łączy się z paluszkami surimi oraz curry. Z podanych proporcji składników wchodzi bardzo duża porcja!

Sałatka ryżowa z paluszkami surimi i nutą curry

Składniki:

Sałatka ryżowa z paluszkami surimi i nutą curry

 

  • 200 g (2 torebki) ryżu
  • 300 paluszków surimi
  • 1 puszka kukurydzy
  • 3 ogórki konserwowe (użyłam w zalewie curry)
  • 1 pęczek szczypiorku

Dodatkowo:

  • majonez

Sposób przygotowania:

Sałatka ryżowa z paluszkami surimi i nutą curry

Ryż:

Sałatka ryżowa z paluszkami surimi i nutą curry
Ryż powinien być ugotowany na sypko i nie powinien się kleić.

Ryż należy ugotować w osolonej wodzie według przepisu z opakowania.

Należy uważać, aby nie był rozgotowany i mocno klejący się.

Pozostałe składniki:

Sałatka ryżowa z paluszkami surimi i nutą curry
Proporcje składników można dostosować do własnych preferencji.

Kukurydzę należy odcedzić z zalewy, a surimi pokroić na mniejsze części, ogórki w kostkę, natomiast szczypiorek drobno posiekać.

Sałatka:

Sałatka ryżowa z paluszkami surimi i nutą curry
Nie należy "oszczędzać" z ilością majonezu.

Wszystkie przygotowane składniki przełożyć do sporej miski i dodać majonez.

Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku - curry, solą oraz pieprzem.

Sałatkę schłodzić w lodówce.