Asieczka

Asieczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 336]

Sałatka ryżowa z szynką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Sałatkę ryżową z szynką podawać schłodzoną jako danie kolacyjne lub jako przystawkę.

Sałatka ryżowa z szynką

Składniki:

Sałatka ryżowa z szynką

 

  • 1 szklanka ryżu
  • 15 dag szynki
  • 10 dag zielonego groszku z puszki
  • 2 jajka
  • mały majonez
  • natka pietruszki
  • sok z cytryny
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Sałatka ryżowa z szynką
Ryż ugotować w dużej ilości wrzącej i osolonej wody, aż zmięknie, odcedzić, zalać zimną wodą i odsączyć i zostawić do wystygnięcia. Szynkę pokroić w drobną kostkę, groszek odcedzić z zalewy, jajka ugotować na twardo, pokroić również w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem, doprawić. Przełożyć do salaterki, z wierzchu posypać posiekaną pietruszką.