Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Ryżowe kulki z mięsem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 9
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szukasz nowych inspiracji na coś nowego żeby zaskoczyć gości, domowników? Mam coś dla Ciebie, kotlety ryżowe faszerowane mięsem, koniecznie wypróbuj.

Ryżowe kulki z mięsem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ryżowe kulki z mięsem

 

  • Składniki na farsz:
  • 1 cebula
  • 300 g mięsa mielonego wieprzowego
  • Olej do smażenia
  • Sól
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • ½ łyżeczka papryki ostrej
  • Składniki na ciasto ryżowe
  • 3 torebki ryżu
  • 4 całe jajka
  • 100 g masła rozpuszczonego
  • składniki na panierkę:
  • 2 całe jajka
  • Bułka tarta

Sposób przygotowania:

Ryżowe kulki z mięsem

I

Ryżowe kulki z mięsem

1. Ryż gotuję w osolonej wodzie, po ugotowaniu odlewam z wody, wykładam z torebek do miski, studzę.
2. Cebulę obieram, drobno kroje, smażę na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodaje mięso, wsypuję sól, obie papryki i smażę około 15 minut.

II

Ryżowe kulki z mięsem

3. Do ostudzonego ryżu dodaję jajka oraz masło, mieszam dokładnie.

III

Ryżowe kulki z mięsem

4. Filiżankę od kawy wykładam folią, biorę trochę ryżu, rozprowadzam go równomiernie na brzegach.

IV

Ryżowe kulki z mięsem

5. Układam po środku dwie łyżki mięsnego farszu, farsz przykrywam łyżka ryżu.

V

Ryżowe kulki z mięsem

6. Wyjmuję folię z filiżanki, brzegi zwijam tak żeby powstała mi kulka. Chowam kulki na jedną godzinę do lodówki.

VI

Ryżowe kulki z mięsem

7. Po tym czasie kulki ryżowe panieruję w roztrzepanym widelcem jajku, następnie w bułce tartej i smażę na rozgrzanym oleju.

VII

Ryżowe kulki z mięsem

8. Kotlety gotowe, podaję z surówką.
9. Smacznego.