Sposób przygotowania:
Ryżowe kulki z mięsemI
1. Ryż gotuję w osolonej wodzie, po ugotowaniu odlewam z wody, wykładam z torebek do miski, studzę.
2. Cebulę obieram, drobno kroje, smażę na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodaje mięso, wsypuję sól, obie papryki i smażę około 15 minut.
II
3. Do ostudzonego ryżu dodaję jajka oraz masło, mieszam dokładnie.
III
4. Filiżankę od kawy wykładam folią, biorę trochę ryżu, rozprowadzam go równomiernie na brzegach.
IV
5. Układam po środku dwie łyżki mięsnego farszu, farsz przykrywam łyżka ryżu.
V
6. Wyjmuję folię z filiżanki, brzegi zwijam tak żeby powstała mi kulka. Chowam kulki na jedną godzinę do lodówki.
VI
7. Po tym czasie kulki ryżowe panieruję w roztrzepanym widelcem jajku, następnie w bułce tartej i smażę na rozgrzanym oleju.
VII
8. Kotlety gotowe, podaję z surówką.
9. Smacznego.
Czekoladka 2