ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Pyszne gołąbki z łopatki i z ryżem z szybkowara

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Gołąbki z szybkowara to nasze najlepsze gołąbki. W różnych wersjach smakowych są zawsze zjadane ze smakiem.

Pyszne gołąbki z łopatki i z ryżem z szybkowara Więcej zdjęć (9)

Składniki:

Pyszne gołąbki z łopatki i z ryżem z szybkowara

 

  • kapusta biała 1 sztuka większa i nie za twarda główka,
  • cebula 2 sztuki + cukier 2 łyżeczki + papryka słodka + olej rzepakowy 5 łyżek,
  • ryż 3 szklanki,
  • mielona łopatka wieprzowa 70 dag,,
  • jajka 2 sztuki,
  • kucharek 3 łyżki,
  • sól 2 łyżeczki,
  • przyprawa do mięsa mielonego 1 opakowanie,
  • papryka ostra 1 łyżeczka,
  • pieprz mielony 1 łyżeczka,
  • woda 5 szklanek,
  • ziele angielskie 4 sztuki,
  • liść laurowy 1 sztuka,
  • mąka pszenna 3 łyżki,
  • sok pomidorowy 1 litr + wywar z gołąbków,
  • śmietana 12% 100 gram

Sposób przygotowania:

Pyszne gołąbki z łopatki i z ryżem z szybkowara
Z kapusty wyciąć ostrym nożem z czubkiem głąb. Do wrzącej nie osolonej wody w dużym garnku wlać olej 4 łyżki (lepiej liście schodzą z główki), gotować na średnim ogniu i liście ściągać. W wystudzonych ścinać gruby nerw.

Cebulę pokrojoną w kostkę posypać cukrem, papryką i na oleju 5 łyżek podsmażać na złocisto, wystudzić. W wodzie po gotowaniu kapusty ugotować ryż z 15 minut, wylać na durszlak i wsypać do większej miski. Dodać zmieloną łopatkę, cebulę podsmażoną, kucharka, sól, jajka, paprykę ostrą, przyprawę do mielonego mięsa i wszystko dokładnie ręką wyrobić.

Na każdy liść nakładać porcję farszu (jeśli zostanie farsz to usmażyć kotleciki, ja takie zrobiłam) zawijać ciasno liście.

W szybkowarze rozłożyć sitko (nie przypali się kapusta na dnie), układać gołąbki. Dodać ziele angielskie, liście laurowe. Wlać wodę, zamknąć szybkowar i gotować z 30 minut, (najlepiej wieczorem i zostawić na noc do wystygnięcia, przy wyjmowaniu się rozlecą).

Wywar przelać do garnka, dodać sok pomidorowy, śmietanę, wsypać mąkę i mieszając rózgą. Zagotować do zagęszczenia sosu, zdjąć garnek z ognia.
Pyszne gołąbki z łopatki i z ryżem z szybkowara
Cebula z ckrem ma lepszy smak po usmażeniu.
Pyszne gołąbki z łopatki i z ryżem z szybkowara
Oszczędzam wodę gotując ryż po parzeniu kapusty.
Pyszne gołąbki z łopatki i z ryżem z szybkowara
Jeśli farsz zostanie to smażę kotleciki.
Pyszne gołąbki z łopatki i z ryżem z szybkowara
Z szybkowara zimne gołabki wyjmować, nie rozlecą się jak ciepłe.
Pyszne gołąbki z łopatki i z ryżem z szybkowara
Pyszne gołąbki z łopatki i z ryżem z szybkowara
Pyszne gołąbki z łopatki i z ryżem z szybkowara
Pyszne gołąbki z łopatki i z ryżem z szybkowara