Sposób przygotowania:
Pyszne gołąbki z łopatki i z ryżem z szybkowara
Z kapusty wyciąć ostrym nożem z czubkiem głąb. Do wrzącej nie osolonej wody w dużym garnku wlać olej 4 łyżki (lepiej liście schodzą z główki), gotować na średnim ogniu i liście ściągać. W wystudzonych ścinać gruby nerw.
Cebulę pokrojoną w kostkę posypać cukrem, papryką i na oleju 5 łyżek podsmażać na złocisto, wystudzić. W wodzie po gotowaniu kapusty ugotować ryż z 15 minut, wylać na durszlak i wsypać do większej miski. Dodać zmieloną łopatkę, cebulę podsmażoną, kucharka, sól, jajka, paprykę ostrą, przyprawę do mielonego mięsa i wszystko dokładnie ręką wyrobić.
Na każdy liść nakładać porcję farszu (jeśli zostanie farsz to usmażyć kotleciki, ja takie zrobiłam) zawijać ciasno liście.
W szybkowarze rozłożyć sitko (nie przypali się kapusta na dnie), układać gołąbki. Dodać ziele angielskie, liście laurowe. Wlać wodę, zamknąć szybkowar i gotować z 30 minut, (najlepiej wieczorem i zostawić na noc do wystygnięcia, przy wyjmowaniu się rozlecą).
Wywar przelać do garnka, dodać sok pomidorowy, śmietanę, wsypać mąkę i mieszając rózgą. Zagotować do zagęszczenia sosu, zdjąć garnek z ognia.
Cebulę pokrojoną w kostkę posypać cukrem, papryką i na oleju 5 łyżek podsmażać na złocisto, wystudzić. W wodzie po gotowaniu kapusty ugotować ryż z 15 minut, wylać na durszlak i wsypać do większej miski. Dodać zmieloną łopatkę, cebulę podsmażoną, kucharka, sól, jajka, paprykę ostrą, przyprawę do mielonego mięsa i wszystko dokładnie ręką wyrobić.
Na każdy liść nakładać porcję farszu (jeśli zostanie farsz to usmażyć kotleciki, ja takie zrobiłam) zawijać ciasno liście.
W szybkowarze rozłożyć sitko (nie przypali się kapusta na dnie), układać gołąbki. Dodać ziele angielskie, liście laurowe. Wlać wodę, zamknąć szybkowar i gotować z 30 minut, (najlepiej wieczorem i zostawić na noc do wystygnięcia, przy wyjmowaniu się rozlecą).
Wywar przelać do garnka, dodać sok pomidorowy, śmietanę, wsypać mąkę i mieszając rózgą. Zagotować do zagęszczenia sosu, zdjąć garnek z ognia.