Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Sałatka ryżowa z tuńczykiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pomidorki koktajlowe można zastąpić popularnymi pomidorami.

Sałatka ryżowa z tuńczykiem

Składniki:

Sałatka ryżowa z tuńczykiem

 

  • 10 dag ryżu
  • 1 kostka rosołowa
  • 1 puszka tuńczyka w oleju
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 1 papryka
  • 3 cebulki dymki ze szczypiorem
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka siekanej, świeżej bazylii

 

Sposób przygotowania:

Sałatka ryżowa z tuńczykiem
Ryż ugotować w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej, przelać zimną wodą, ostudzić. Tuńczyka osączyć z oleju, włożyć do miski i rozdrobnić widelcem. Cebulę dymkę drobno posiekać razem ze szczypiorem. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Pomidorki koktajlowe przekroić na połówki. Wszystkie składniki połączyć z tuńczykiem, dodać majonez wymieszany z jogurtem i musztardą, przyprawić do smaku i wymieszać.