dora620

dora620

Kucharz
[Przepisów: 8]

Sałatka ryżowo-ogórkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Świetnie smakuje jako dodatek do wędlin lub jajek ale sama w sobie też niczego sobie:)

Sałatka ryżowo-ogórkowa

Składniki:

Sałatka ryżowo-ogórkowa

 

  • ryż ( 1,5 szklanki)
  • 2 ogórki szklarniowe ( gruntowych trochę więcej)
  • koperek świeży
  • pieprz
  • sól
  • majonez

Sposób przygotowania:

Sałatka ryżowo-ogórkowa
Ogórki obrac, przekroic wzdłuż i wydrążyc środkową częśc ( aby sałatka nie była wodnista ). Następnie pokroic w drobną kosteczkę, lekko posolic i wsypac do sitka aby jeszcze puściły sok. Można lekko odcisnąc. Ryż ugotowac na sypko i pozostawic aby wystygł. Pokroic drobno koperek ( ilośc wg uznania ). Wymieszac wszystkie składniki, dodac majonez, doprawic solą i pieprzem. Odstawic na ok. godzinę do lodówki i gotowe.

Tagi:

ryż ogórki