Sposób przygotowania:
sałatka śledziowa
ziemniaki obieramy i kroimy w grubsze plastry, cebulę kroimy w półplasterki i smażymy przez chwilę na łyżce oleju(należy ją tylko zeszklić), na patelnię do cebuli dodajemy ocet i bulion, powstanie marynata , którą lekko studzimy a następnie polewamy nią ziemniaki(odstawiamy to na jakieś 15 min.),W tym czasie należy posiekać koperek i też dodać do ziemniaków ,następnie należy oczyścić paprykę z nasionek i wewnętrznych białych błonek i kroimy ją w słupki,a ogórki kroimy w plasterki( dlatego należy wybierać nie za duże ogórki),filety kroimy w małe dzwonka, wszystkie przygotowane składniki dodajemy do ziemniaków i dokładnie należy wymieszać i przyprawić solą i pieprzem.Sałatka będzie smaczniejsza jeśli ją wstawimy na godzinę do lodówki,aby wszystkie składniki się dokładnie połączyły