Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 475]

Sałatka śledziowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jedna z moich ulubionych sałatek, którą podaję przy każdej okazji, bo znika w mgnieniu oka i wszyscy się nią zajadają.

Sałatka śledziowa

Składniki:

Sałatka śledziowa

 

  • 0,5 kg matijasów
  • 4 duże ogórki konserwowe
  • 2 twarde, kwaśne jabłka
  • 1 mała biała cebulka
  • 1/2 szklanki groszku konserwowego
  • 1/2 szklanki kukurydzy konserwowej
  • 250 ml śmietany 18%
  • 2 łyżki majonezu
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • mleko

Sposób przygotowania:

Sałatka śledziowa
1. Śledzie zalać mlekiem, moczyć dwie godziny, opłukać pod zimną wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w paseczki, wrzucić do miski, zasypać solą i pieprzem.

2. Dodać pokrojoną w kostkę cebulkę, pokrojone w kostkę ogórki, groszek, kukurydzę oraz pokrojone w kostkę jabłka wcześniej skropione sokiem z cytryny.

3. Majonez wymieszać ze śmietaną, wlać do pozostałych składników. Całość dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na minimum dwie godziny, a najlepiej na całą noc.

Życzę smacznego!