EwelinaP

EwelinaP

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 238]

Sałatka śledziowa po hawajsku

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kawałki ryby w towarzystwie niezwykle aromatycznej mieszanki przypraw z całego świata, słodkiej kukurydzy i egzotycznego ananasa to świetna propozycja dla fanów śledzika z nutą słodkości.

Sałatka śledziowa po hawajsku Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Sałatka śledziowa po hawajsku

 

  • 700g płatów śledziowych Matias
  • 200g kukurydzy
  • 2 czerwona cebule
  • 320g świeżego ananasa

 

  • Sos:
  • 5 łyżek majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta cukru
  • szczypta soli
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Sałatka śledziowa po hawajsku

ETAP 1:

Sałatka śledziowa po hawajsku
śledzie wcześniej wymoczyć w zimnej wodzie

1. Filety śledziowe pokroić w paseczki o szerokości około 1 cm, a następnie zalać wodą i moczyć przez około 3-4 godziny. Po tym czasie odsączyć.

ETAP 2:

Sałatka śledziowa po hawajsku
świeżego ananasa i czerwoną cebulę pokroić

2. Ananasa i cebulę pokroić w małą kostkę.

ETAP 3:

Sałatka śledziowa po hawajsku
składniki sosu dokładnie ze sobą wymieszać

3. Majonez, jogurt, curry, paprykę, cukier i sok z cytryny wymieszać ze sobą, a następnie doprawić do smaku pieprzem i szczyptą soli.

ETAP 4:

Sałatka śledziowa po hawajsku
wszystkie składniki połączyć ze sobą

4. Śledzie, ananasa, kukurydzę i cebulę przełożyć do dużej miski, dodać sos i całość dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki aby smaki się przegryzły.