Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Sałatka szpinakowo-owocowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Owoce i szpinak to udane połączenie nie tylko w koktajlach, ale też w sałatkach. Taka sałatka to prawdziwa bomba witaminowa, a dzięki witaminie C zawartej w cytrusach zwiększa się przyswajalność żelaza zawartego w szpinaku.

Sałatka szpinakowo-owocowa Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sałatka szpinakowo-owocowa

 

Na dressing:

  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki miodu płynnego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Sposób przygotowania:

Sałatka szpinakowo-owocowa
Szpinak dokładnie opłukujemy i osuszamy.

Pomarańczę i grejpfruta parzymy, szorujemy, obieramy i kroimy na cząstki, które filetujemy, czyli pozbawiamy błon.

Brzoskwinie z puszki odsączamy z zalewy, kroimy na paseczki.

Parmezan ścieramy na tarce.

Przygotowujemy dressing: oliwę mieszamy z płynnym miodem i musztardą oraz szczyptą soli i pieprzu na jednolity sos.

Na talerzu układamy szpinak, na nim układamy owoce. Całość polewamy sosem i posypujemy parmezanem.
Sałatka szpinakowo-owocowa
Sałatkę polewamy sosem miodowo-musztardowym i posypujemy startym parmezanem