kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Sałatka śledziowa z cebulką i rzodkiewką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smaczną i zdrową sałatkę śledziową. Śledzie w tej kombinacji smaków są pyszne. Polecam na kolację z pieczywem.

Sałatka śledziowa z cebulką i rzodkiewką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sałatka śledziowa z cebulką i rzodkiewką

 

  • 2 płaty matiasa lekko solonego w oleju
  • 10 rzodkiewek
  • 1 średnia cebula
  • 3 łyżki z dużym czubkiem kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka pokrojonego szczypiorku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Sałatka śledziowa z cebulką i rzodkiewką
Matiasy osuszamy i kroimy na małe kawałki. Cebulę obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. Rzodkiewki myjemy i również kroimy w kosteczkę.
Szczypiorek myjemy i kroimy na drobno.
Do miseczki przekładamy kwaśną śmietanę, szczypiorek i wsypujemy sól oraz pieprz. Mieszamy.
W salaterce układamy warstwy: 1 łyżka sosu, połowa cebuli, 2 łyżki sosu, pokrojone matiasy, cebula, sos, pokrojone rzodkiewki.
Sałatka śledziowa z cebulką i rzodkiewką
Osuszone matiasy przekładamy na deskę i kroimy.
Sałatka śledziowa z cebulką i rzodkiewką
Umytą rzodkiewkę kroimy w kosteczkę, a szczypiorek na drobno.
Sałatka śledziowa z cebulką i rzodkiewką
Wszystkie składniki na sos przekładamy do miseczki i mieszamy.
Sałatka śledziowa z cebulką i rzodkiewką
W salaterce układamy warstwy sałatki śledziowej.