Sposób przygotowania:
Warstwowa sałatka śledziowa z buraczkiem
Do miski wlewamy wodę i wkładamy matiasy, odstawiamy.
W międzyczasie upieczone buraki obieramy ze skórki i ścieramy na tarce jarzynowej do miski. Dodajemy łyżkę majonezu i doprawiamy do smaku solą, sokiem z cytryny, pieprzem. Mieszamy i odstawiamy.
Cebulę i dymkę czyścimy i obieramy z łusek, kroimy w kosteczkę. Szczypiorek myjemy i kroimy na drobno.
Z papryki usuwamy białe części i pestki, kroimy w drobną kosteczkę.
Jajka obieramy ze skorupek i kroimy w kosteczkę.
Matiasy przekładamy na ręcznik papierowy, osuszamy i kroimy w kosteczkę.
Pokrojone matiasy, paprykę i połowę pokrojonej cebuli oraz szczypiorku, łyżkę majonezu przekładamy do miski, doprawiamy do smaku mieszamy i odstawiamy.
Do następnej miski wkładamy pokrojone jajka, resztę cebuli, łyżkę majonezu i doprawiamy do smaku. Mieszamy i odstawiamy.
Dno pojemnika wykładamy folią spożywczą i układamy warstwy :
4 szt pieczywa chrupkiego, połowa warstwy buraczkowa, 4 szt pieczywa chrupkiego, warstwa śledziowa, 4 szt pieczywa chrupkiego, resztą warstwy buraczkowej, 4 szt pieczywa chrupkiego, warstwa jajeczna i wierzch posypujemy pozostałym szczypiorkiem. Wstawiamy pojemnik z sałatką do lodówki.
W międzyczasie upieczone buraki obieramy ze skórki i ścieramy na tarce jarzynowej do miski. Dodajemy łyżkę majonezu i doprawiamy do smaku solą, sokiem z cytryny, pieprzem. Mieszamy i odstawiamy.
Cebulę i dymkę czyścimy i obieramy z łusek, kroimy w kosteczkę. Szczypiorek myjemy i kroimy na drobno.
Z papryki usuwamy białe części i pestki, kroimy w drobną kosteczkę.
Jajka obieramy ze skorupek i kroimy w kosteczkę.
Matiasy przekładamy na ręcznik papierowy, osuszamy i kroimy w kosteczkę.
Pokrojone matiasy, paprykę i połowę pokrojonej cebuli oraz szczypiorku, łyżkę majonezu przekładamy do miski, doprawiamy do smaku mieszamy i odstawiamy.
Do następnej miski wkładamy pokrojone jajka, resztę cebuli, łyżkę majonezu i doprawiamy do smaku. Mieszamy i odstawiamy.
Dno pojemnika wykładamy folią spożywczą i układamy warstwy :
4 szt pieczywa chrupkiego, połowa warstwy buraczkowa, 4 szt pieczywa chrupkiego, warstwa śledziowa, 4 szt pieczywa chrupkiego, resztą warstwy buraczkowej, 4 szt pieczywa chrupkiego, warstwa jajeczna i wierzch posypujemy pozostałym szczypiorkiem. Wstawiamy pojemnik z sałatką do lodówki.
Czekoladka 2