Sposób przygotowania:
Sałatka śledziowa z pieczarkami
Sledzie pluczemy i moczymy w zimnej wodzie przez kilka godzin, po czym kroimy na prostokatne kawalki. Cebule obieramy, myjemy, suszymy i kroimy w pólpiórka. Pieczarki obieramy. Kapelusze kroimy w cienkie paski, korzonki w kosteczke. Rozgrzewamy olej na patelni, wrzucamy cebule, dodajemy lyzke curku, podsmazamy przez 2 minuty, dodajemy pieczarki, mieszamy. Dodajemy szczypte soli, 1/2 lyzeczki papryki w proszku i pieprz, mieszamy. Smazymy do zeszklenia cebuli, po czym chlodzimy. Do duzej salaterki wrzucamy pokrojone sledzie, dodajemy cebule z pieczarkami i zalewamy keczupem. Wszystko mieszamy i odstawiamy do lodówki na okolo 2 godziny, aby smaki sie przegryzly.
wedith1
halszka52