Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Sałatka śledziowa z pieczarkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Sałatka śledziowa z cebulką i pieczarkami w keczupie. Jest to ulubiona salatka mojego meza.

Sałatka śledziowa z pieczarkami

Składniki:

Sałatka śledziowa z pieczarkami

 

  • sledzie solone matias - 600g,
  • pieczarki malutkie - 400g,
  • cebula - 2 duze,
  • keczup - 300-350ml,
  • olej do smazenia - 1/4 szklanki,
  • cukier,
  • sól, pieprz ziolowy, papryka czerwona w proszku.

Sposób przygotowania:

Sałatka śledziowa z pieczarkami
Sledzie pluczemy i moczymy w zimnej wodzie przez kilka godzin, po czym kroimy na prostokatne kawalki. Cebule obieramy, myjemy, suszymy i kroimy w pólpiórka. Pieczarki obieramy. Kapelusze kroimy w cienkie paski, korzonki w kosteczke. Rozgrzewamy olej na patelni, wrzucamy cebule, dodajemy lyzke curku, podsmazamy przez 2 minuty, dodajemy pieczarki, mieszamy. Dodajemy szczypte soli, 1/2 lyzeczki papryki w proszku i pieprz, mieszamy. Smazymy do zeszklenia cebuli, po czym chlodzimy. Do duzej salaterki wrzucamy pokrojone sledzie, dodajemy cebule z pieczarkami i zalewamy keczupem. Wszystko mieszamy i odstawiamy do lodówki na okolo 2 godziny, aby smaki sie przegryzly.