Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Sałatka śledziowa z warzywami korzeniowymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sałatka śledziowa z warzywami korzeniowymi, porem i soczewicą to sałatka, do której wykorzystałam warzywa po gotowaniu rosołu.

Sałatka śledziowa z warzywami korzeniowymi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sałatka śledziowa z warzywami korzeniowymi

 

  • 250 gram matiasów
  • 1 burak
  • 2 pietruszki z rosołu
  • 1 marchewka z rosołu
  • 3 ogórki kiszone
  • 1 por (biała część)
  • 1 puszka zielonej soczewicy
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Sałatka śledziowa z warzywami korzeniowymi
Oczyszczonego buraka pieczemy w folii aluminiowej przez godzinę w temperaturze 180 stopni. Następnie obieramy go i kroimy w kostkę. Kroimy również marchewkę i pietruszkę.

Ogórki kroimy w kostkę, pora w ćwierćplasterki.

Śledzie moczymy przez pół godziny w zimnej wodzie. Następnie wymieniamy wodę i znów moczymy 30 minut. Następnie kroimy je w kostkę.

Łączymy wszystkie składniki. Dodajemy odsączoną soczewicę, majonez i jogurt naturalny.

Mieszamy i przyprawiamy pieprzem.
Sałatka śledziowa z warzywami korzeniowymi
Buraka, marchewkę i pietruszkę kroimy w kostkę.
Sałatka śledziowa z warzywami korzeniowymi
Ogórki kroimy w kostkę, pora w ćwierćplasterki.
Sałatka śledziowa z warzywami korzeniowymi
Namoczone śledzie osuszamy i kroimy w kostkę.
Sałatka śledziowa z warzywami korzeniowymi
Łączymy wszystkie składniki. Dodajemy odsączoną soczewicę, majonez i jogurt naturalny.