Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Sałatka śledziowa z porem i marynowaną cebulką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Pyszna sałatka śledziowa z porem, jajkiem i marynowanymi warzywami. To doskonała przekąska dla całej rodziny.

Sałatka śledziowa z porem i marynowaną cebulką

Składniki:

Sałatka śledziowa z porem i marynowaną cebulką

 

  • 1/2 kg śledzi matiasów,
  • 1/2 puszki groszku konserwowego,
  • 1/2 puszki kukurydzy konserwowej,
  • 1 por,
  • 1/2 słoiczka cebulki marynowanej,
  • 3 jajka,
  • 3,5 łyżki majonezu,
  • sok z połowy cytryny,
  • sól,
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Sałatka śledziowa z porem i marynowaną cebulką
1. Śledzie moczę kilka godzin we wodzie. Skrapiam z dwóch stron sokiem z cytryny. Następnie kroję śledzie na mniejsze kawałki.

2. Pora kroję w plasterki. Wrzucam do osolonego wrzątku i parzę 10 minut pod przykryciem. Odcedzam.

3. Groszek, kukurydzę i cebulki odsączam z zalewy. Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję w kostkę.

4. Wszystkie przygotowane składniki przekładam do salaterki. Dodaję majonez oraz odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie mieszam.

5. Przygotowaną sałatkę wykładam na talerz. Podaję z pieczywem.