Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Sałatka śledziowa z rodzynkami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Sledzie w cebuli z rodzynkami, na pomidorowo.

Sałatka śledziowa z rodzynkami

Składniki:

Sałatka śledziowa z rodzynkami

 

  • solone śledzie Matjasy - 1kg,
  • cebula biala - 4 duze sztuki,
  • rodzynki - 2/3 szklanki,
  • olej - 1/2 szklanki,
  • koncentrat pomidorowy - 150g,
  • sok z cytryny - 1 lyzka,
  • cukier brazowy (lub bialy) - 2 lyzki,

 

Sposób przygotowania:

Sałatka śledziowa z rodzynkami
Sledzie pluczemy i moczymy przez kilka godzin w zimniej wodzie. Osaczamy i osuszamy za pomoca recznika papierowego. Kroimy na prostokatne kawalki. Cebule obieramy, myjemy i suszymy, po czym kroimy na pólpiórka. Rodzynki pluczemy i moczymy w cieplej wodzie, az specznieja - przez okolo 15 minut. Rozgrzewamy olej na patelni i wrzucamy cebule, która posypujemy lyzka cukru. Szklimy, ale nie podsmazamy do zbrazowienia. cebula musi byc mieciutka. Gdy cebula nam sie zeszkli, dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy, dodajemy cukier i sok z cytryny, mieszamy i na koncu dodajemy rodzynki. Smazymy przez okolo 2 minuty. Nie dodajemy soli i pieprzu. Mozemy dodac wiecej cukru lub soku z cytryny do smaku. Gdy cabulka przestygnie, w szklanym naczyniu ukladamy kawalki sledzia, które przykrywamy warstwa pomidorowej cebulki z rodzynkami. Wstawiamy na noc do lodówki, aby smaki sie przegryzly.