Sposób przygotowania:
Sałatka śledziowa z rodzynkami
Sledzie pluczemy i moczymy przez kilka godzin w zimniej wodzie. Osaczamy i osuszamy za pomoca recznika papierowego. Kroimy na prostokatne kawalki. Cebule obieramy, myjemy i suszymy, po czym kroimy na pólpiórka. Rodzynki pluczemy i moczymy w cieplej wodzie, az specznieja - przez okolo 15 minut. Rozgrzewamy olej na patelni i wrzucamy cebule, która posypujemy lyzka cukru. Szklimy, ale nie podsmazamy do zbrazowienia. cebula musi byc mieciutka. Gdy cebula nam sie zeszkli, dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy, dodajemy cukier i sok z cytryny, mieszamy i na koncu dodajemy rodzynki. Smazymy przez okolo 2 minuty. Nie dodajemy soli i pieprzu. Mozemy dodac wiecej cukru lub soku z cytryny do smaku. Gdy cabulka przestygnie, w szklanym naczyniu ukladamy kawalki sledzia, które przykrywamy warstwa pomidorowej cebulki z rodzynkami. Wstawiamy na noc do lodówki, aby smaki sie przegryzly.
Mikrula
msewka
jovi