Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Sałatka śledziowo-jarzynowa

  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Opłukać śledzie w zimnej wodzie, osuszyć, pokroić ukośnie w paski. Gotować groszek

Sałatka śledziowo-jarzynowa

Składniki:

Sałatka śledziowo-jarzynowa

 

  • 4 filety z matiesa (po 8 dag)
  • 30 dag mrożonego groszku
  • 20 dag selera naciowego
  • 10 dag czerwonej cebuli
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 4 łyżki białego wytrawnego wina
  • 3 łyżki oleju
  • ocet
  • sól
  • cukier
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Sałatka śledziowo-jarzynowa
Opłukać śledzie w zimnej wodzie, osuszyć, pokroić ukośnie w paski. Gotować groszek 2-3 minuty w lekko osolonej wodzie, przelać na sitku zimną wodą, osączyć. Obrać cebulę, pokroić w drobną kostkę. Oczyścić i umyć seler, pokroić w centymetrowe plasterki. Oderwać listki natki od łodyżek. Wymieszać składniki w misce. Połączyć białe wino z 4 łyżkami wody, octem i olejem. Doprawić. Polać sałatkę sosem, odstawić na 15-20 minut. Podawać z gotowanymi ziemniakami.