Sposób przygotowania:
Sałatka śródziemnomorska
Cebule obrać, polać zimną wodą, żeby nie szczypała w oczy i pokroić na drobną kostkę. Ząbek czosnku obrać, opukać i zmielić. Pokrojona cebulę oraz zgnieciony ząbek czosnku wymieszać razem, a następnie dodać jedną łyżeczkę musztardy, oliwę. Wszystkie składniki bardzo dobrze wymieszać. Liście sałaty bardzo dobrze umyć, osuszyć i poszarpać na mniejsze kawałki. Brokuł podzielić na mniejsze części i bardzo dokładnie oczyścić. Seler ze słoiczka odcedzić i pokroić na mniejsze paseczki, natomiast pieczarki dokładnie oczyścić, obrać i pokroić na plasterki, Pokrojone pieczarki podsmażyć na patelni na rozgrzanym oleju. Wszystkie warzywa dokładnie wymieszać razem oraz dodać kilka oliwek czarnych i doprawić do smaku według własnego uznania solą czosnkową oraz pieprzem.