sloneczko1

sloneczko1

Starszy Kucharz
[Przepisów: 48]

salatka szparagowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

na wykwintna kolacje,wizyte przyjaciol lub dla tych ktorzy lubia rozkoszowac sie szparagami.

salatka szparagowa

Składniki:

salatka szparagowa

 

  • 500g szparagow zielonych
  • 250g truskawek
  • olwa z oliwek
  • sok z pol limetki
  • 1 lyzka stolowa startej skorki z limetki
  • sol,swiezo,grubo, zmielony pieprz czerwony
  • pol lyzeczki musztardy stolowej
  • 1 lyzeczka miodu
  • 1 zoltko ugotowane na twardo

Sposób przygotowania:

salatka szparagowa
szparagi obrac od 3/4 dlugosci w kierunku od glkowki w dol,1,5 cm koncowek obciac,zblanszowac w osolonej wodzie,odcedzic i schlodzic.Nastepnie pokroic w czastki dlugosci 3-4 cm,truskawki obrac,umyc i pokroic w cwiartki.Zoltko rozgniesc widelcem,mieszajac dodajemy powoli oliwke,potem reszte skladnikow marynady,mieszamy wszystko razem ze szparagami i truskawkami,posypujemy skorka z limetki i swiezo mielonym czerwonym pieprzem.Do tego serwujemy biale pieczywo.Smacznego!!

Tagi:

szparagi