Sałatka tajska zimowa

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Nikt pewnie w Tajlandii o takiej sałatce nie słyszał. Wersja zimowa (gdy nie ma świeżych warzyw) i oszczędnościowa.

Sałatka tajska zimowa

Składniki:

Sałatka tajska zimowa

 

  • 1 op makaronu ryżowego nitki (np. z brązowego ryżu) 200 g
  • 1 op. mrożonej fasolki szparagowej ciętej (np. z Lidla)
  • 2,5 cm kawałek imbiru świeżego
  • 1-2 papryczki chili
  • 6 łyżek tajskiego sosu rybnego
  • 1 ogórek obrany
  • 1 pęczek dymki ze szczypiorem
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • 3 łyżki orzeszków ziemnych
  • 125 g paluszków krabowych
  • 1 limonka
  • 1-2 łyżeczek curku
  • 3 listki suszonych listków kafiru (thai heritage)
  • 2 łyżki stołoew sosu chili z limonką i kolendrą (tao tao)

Sposób przygotowania:

Sałatka tajska zimowa
Na dużą michę (sałatka na przyjęcie na kilkanaście osób) W garnku zagotować wodę z liśćmi kafiru, plasterkiem świeżego imbiru, 2 kawałkami skórki z limonki, solą i łyżeczką cukru. Fasolkę opłukać na sicie, odsączyć wrzucić na wrzątek. Gotować 5 minut, odcedzić fasolkę - nie wylewać wody. Wodę jeszcze chwilę gotować aż przejdzie zapachem liści, a liście kafiru zmiękną całkowicie. Zdjąć z ognia, wrzucić makaron złamany na pół, wymieszać. Po 7 minutach nadmiar wody odlać (zostawić liście). Dodać do makaronu pokrojoną drobno papryczkę chili, pokrojone orzeszki ziemne, obrany i starty na tarce imbir, sos limonka z kolendrą, pokrojoną drobno dymkę ze szczypiorem oraz natkę pietruszki (może być kolendra), pokrojonego w kostkę ogórka (bez pestek) sok z 1 limonki, skórkę startą z limonki. Pokroić paluszki krabowe w małe cząstki i dodać. Jak nie ma sosu chili z limonką to też będzie dobre. Całość wymieszać i odstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę, żeby się przegryzło.



Wzorowana na przepisie lucynako - jej wersja była z krewetkami i z groszkiem zamiast fasolki.

Tagi:

ryż makaron sosy