Sposób przygotowania:
Sałatka tortowa
Biszkopt:
Szpinak miksujemy z żółtkami, olejem, czosnkiem i przyprawami . Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i wlewamy rozdrobniony szpinak. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia dodać do masy i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec 30 minut w temp 170 stopni. Na zimnym biszkopcie rozsmarowujemy serek.
Kurczaka kroimy w bardzo małą kostkę , oprószamy kurkumą oraz przyprawą kebab-gyros i smażymy na oleju. Studzimy i wykładamy na serek.
3 łyżki majonezu , 3 łyżki ketchupu oraz połowę startego sera na małych oczkach mieszamy i wykładamy na kurczaka.
Paprykę marynowaną kroimy na drobną kostkę i dokładnie odsączamy ( można na ręczniku kuchennym). Wykładamy ja na majonez z ketchupem .
Ugotowane jajka obieramy i oddzielamy białka od żółtek. Białka ścieramy na tarce , dodajemy resztę sera żółtego i 3 łyżki majonezu wykładamy na paprykę i rozsmarowujemy.
Następnie wykładamy równomiernie dokładnie odsączony groszek , oraz ścieramy żółtka na tarce . Całość posypujemy posiekanym drobno szczypiorkiem. Schładzamy w lodówce kilka godzin.
Szpinak miksujemy z żółtkami, olejem, czosnkiem i przyprawami . Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i wlewamy rozdrobniony szpinak. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia dodać do masy i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec 30 minut w temp 170 stopni. Na zimnym biszkopcie rozsmarowujemy serek.
Kurczaka kroimy w bardzo małą kostkę , oprószamy kurkumą oraz przyprawą kebab-gyros i smażymy na oleju. Studzimy i wykładamy na serek.
3 łyżki majonezu , 3 łyżki ketchupu oraz połowę startego sera na małych oczkach mieszamy i wykładamy na kurczaka.
Paprykę marynowaną kroimy na drobną kostkę i dokładnie odsączamy ( można na ręczniku kuchennym). Wykładamy ja na majonez z ketchupem .
Ugotowane jajka obieramy i oddzielamy białka od żółtek. Białka ścieramy na tarce , dodajemy resztę sera żółtego i 3 łyżki majonezu wykładamy na paprykę i rozsmarowujemy.
Następnie wykładamy równomiernie dokładnie odsączony groszek , oraz ścieramy żółtka na tarce . Całość posypujemy posiekanym drobno szczypiorkiem. Schładzamy w lodówce kilka godzin.