superbaba4

superbaba4

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 357]

Sałatka warstwowa z tuńczykiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Lubię takie warstwowe sałatki, bo ciekawie prezentują się w naczyniu. Każdy dokładnie widzi co jest w środku i co najważniejsze są smaczne.

Sałatka warstwowa z tuńczykiem

Składniki:

Sałatka warstwowa z tuńczykiem

 

  • 5 jajek
  • 100 – 150 g parmezanu
  • 2 cebule
  • puszka tuńczyka w oleju
  • 3-4 łyżki majonezu
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 pęczka szczypiorku

Sposób przygotowania:

Sałatka warstwowa z tuńczykiem
Jajka nakłuwamy pinezką, aby nie pękały w trakcie gotowania i gotujemy na twardo . Zalewamy zimną wodą, obieramy ze skorupki i oddzielamy żółtka od białek.

Żółtka ucieramy na tarce o najmniejszych oczkach, a białka o dużych oczkach

Tuńczyka odsączamy i rozdrabniamy widelcem. 

Parmezan ucieramy na tarce o najmniejszych oczkach.

W dużym szklanym naczyniu układamy warstwowo składniki.

Najpierw utarte białka. Na to dajemy warstwę parmezanu, tuńczyka i cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę. Sałatkę doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Następnie nakładamy warstwę majonezu i na koniec żółtka z jajek.

Gotową sałatkę posypujemy szczypiorkiem.