Sposób przygotowania:
Sałatka tortowa
Białka oddzielamy od żółtek i ubijmy ze szczyptą soli. Szpinak z pozostałymi przyprawami, żółtkami oraz olejem miksujemy i powoli dodajemy do piany z białek.
Na końcu dodajemy przesianą z proszkiem mąkę, delikatnie mieszamy i wylewamy na blaszkę o wym 28x19cm wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy w nagrzanym do 170st C piekarniku ok 30 minut. W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki.
Smażymy na rozgrzanej oliwie kurczaka z kurkumą i przyprawą kebab-gyros, a następnie drobno siekamy za pomocą noża lub rozdrabniacza. paprykę kroimy w kostkę i porządnie odciskamy z nadmiaru wody. osuszamy również groszek konserwowy. 3 łyżki majonezu łączymy z ketchupem i drobno startym żółtym serem.
Ugotowane jajka oddzielamy na białka i żółtka. Do pozostałego majonezu dodajemy parmezan oraz starte na dużych oczkach białka. Żółtka ścieramy na tarce z małymi oczkami. Szczypiorek drobno siekamy.
Ułożenie: Biszkopt szpinakowy- jourtowy serek kanapkowy- kurczak- sos majonezowo-ketchupowy- papryka konserwowa- białka z majonezem i parmezanem- groszek konserowy- żółtka- szczypiorek. Przed podaniem schładzamy kilka godzin w lodówce.
By szczypiorek nie stracił wyglądu, sałatkę przykrywamy folią spożywczą.
Na końcu dodajemy przesianą z proszkiem mąkę, delikatnie mieszamy i wylewamy na blaszkę o wym 28x19cm wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy w nagrzanym do 170st C piekarniku ok 30 minut. W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki.
Smażymy na rozgrzanej oliwie kurczaka z kurkumą i przyprawą kebab-gyros, a następnie drobno siekamy za pomocą noża lub rozdrabniacza. paprykę kroimy w kostkę i porządnie odciskamy z nadmiaru wody. osuszamy również groszek konserwowy. 3 łyżki majonezu łączymy z ketchupem i drobno startym żółtym serem.
Ugotowane jajka oddzielamy na białka i żółtka. Do pozostałego majonezu dodajemy parmezan oraz starte na dużych oczkach białka. Żółtka ścieramy na tarce z małymi oczkami. Szczypiorek drobno siekamy.
Ułożenie: Biszkopt szpinakowy- jourtowy serek kanapkowy- kurczak- sos majonezowo-ketchupowy- papryka konserwowa- białka z majonezem i parmezanem- groszek konserowy- żółtka- szczypiorek. Przed podaniem schładzamy kilka godzin w lodówce.
By szczypiorek nie stracił wyglądu, sałatkę przykrywamy folią spożywczą.
superbaba4
Szeptucha
ciasteczka