Sposób przygotowania:
Sałatka warstwowa z brokułem, kalafiorem
Kalafiora i brokula, obrac z lisci, umyc (osolic) i ugotowac osobno na parze (lub ugotowac w wodzie z sola, tak aby warzywa się nie rozgotowaly, czas gotowania ok. 10-13minut). Jaja ugotowac na twardo. Paluszki pokroic w dosc cieknie plastry, kukurydze odsączyć z zalewy, czosnek przecisnąć przez praske. Jaja obrac i pokroic w kosteczke, brokuly i kalafior (tylko rózyczki) rozdrobnic na male kawalki, uciac twardsze czesci lodyzek. Majonez wymieszac z jogurtem i czosnkiem, doprawic pieprzem i papryka. Potrzebujemy dużej salaterki do sałatek. Układamy kolejno warstwy: kalafior, kukurydza, jaja, polowa masy majonezowo-jogurtowej, paluszki krabowe, brokuly i pozostalym sosem majonezowym. Do masy majonezowej można dodac posiekany koperek, jeśli mamy. Sałatkę schładzamy i przechowujemy w lodówce.
kinga
Natala1210
iwi69
Termar