Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Książka Kucharska: Jaja, przystawki i dodatki na Wielkanoc

Sałatka warstwowa z brokułem, kalafiorem

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 17

Kolejna odsłona sałatki warstwowej z paluszkami krabowymi...

Sałatka warstwowa z brokułem, kalafiorem

Składniki:

Sałatka warstwowa z brokułem, kalafiorem

 

  • średniej wielkości brokuł (bez łodygi),
  • średniej wielkości kalafior,
  • 2/3 puszki kukurydzy (260g puszka),
  • paluszki krabowe (250g),
  • 5 jaj,
  • 2 duże ząbki czosnku,
  • 7 łyżek majonezu,
  • 7 łyżek gęstego, dobrej jakości jogurtu naturalnego (lyzki z czubem),
  • sól, pieprz, papryka,

Sposób przygotowania:

Sałatka warstwowa z brokułem, kalafiorem
Kalafiora i brokula, obrac z lisci, umyc (osolic) i ugotowac osobno na parze (lub ugotowac w wodzie z sola, tak aby warzywa się nie rozgotowaly, czas gotowania ok. 10-13minut). Jaja ugotowac na twardo. Paluszki pokroic w dosc cieknie plastry, kukurydze odsączyć z zalewy, czosnek przecisnąć przez praske. Jaja obrac i pokroic w kosteczke, brokuly i kalafior (tylko rózyczki) rozdrobnic na male kawalki, uciac twardsze czesci lodyzek. Majonez wymieszac z jogurtem i czosnkiem, doprawic pieprzem i papryka. Potrzebujemy dużej salaterki do sałatek. Układamy kolejno warstwy: kalafior, kukurydza, jaja, polowa masy majonezowo-jogurtowej, paluszki krabowe, brokuly i pozostalym sosem majonezowym. Do masy majonezowej można dodac posiekany koperek, jeśli mamy. Sałatkę schładzamy i przechowujemy w lodówce.