jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Czekoladowo- waniliowa pascha w pucharku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pascha to pyszny deser Wielkanocny. Nie jest jednak łatwy i szybki w przygotowaniu. Dla osób zaczynających swoją kulinarną przygodę polecam „paschę w pucharku”. Jej smak jest równie pyszny, a przygotowanie znacznie łatwiejsze.

Czekoladowo- waniliowa pascha w pucharku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Czekoladowo- waniliowa pascha w pucharku

SKŁADNIKI

  • 1 kg sera białego,
  • 2 żółtka,
  • 2 cukry waniliowe,
  • cukier puder do smaku,
  • 2-3 łyżki kakao,
  • Około 40 gram rodzynek złota,
  • Mleko ,
  • Kulki czekoladowe do dekoracji

Sposób przygotowania:

Czekoladowo- waniliowa pascha w pucharku

ETAP 1

Czekoladowo- waniliowa pascha w pucharku
W niewielkiej ilość wody zaparzamy kakao

Kakao zaparzamy w niewielkiej ilości przegotowanej wody, tak by uzyskało konsystencję rozpuszczonej czekolady.

ETAP 2

Czekoladowo- waniliowa pascha w pucharku
Ser miksujemy z cukrem i żółtkami

Rodzynki kroimy na mniejsze części.
Ser przekładamy do miski. Dodajemy do niego żółtka oraz 1 cukier waniliowy. Miksujemy go.

ETAP 3

Czekoladowo- waniliowa pascha w pucharku
o jednej z części dodajemy kakao

W trakcie miksowania dodajemy do niego mleko, tak by w efekcie uzyskać konsystencję serka typu „Danio”. Ilość dodanego mleka zależy od stopnia odciśnięcia sera.

Gotowy ser dzielimy na dwie części. Do pierwszej dodajemy drugi cukier waniliowy, a do drugiej przygotowane wcześniej kakao.

ETAP 4

Czekoladowo- waniliowa pascha w pucharku
po podzieleniu na części serki ponownie miksujemy

Serki ponownie miksujemy i ewentualnie słodzimy cukrem pudrem do smaku.

ETAP 5

Czekoladowo- waniliowa pascha w pucharku
Do jasnej części dodajemy rodzynki

Waniliową część dodatkowo łączymy z rodzynkami.

Tak przygotowane serki wykładamy naprzemiennie do przygotowanych pucharków. Wierzch deserów dekorujemy dowolnie. U mnie wykończenie stanowią czekoladowe kuleczki.

Paschy podajemy od razu lub po schłodzeniu w lodówce.