WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Sałatka warstwowa z tuńczykiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sałatka warstwowa z tuńczykiem, czerwoną cebulą, ogórkiem konserwowym i startymi na tarce jajkami z majonezem.

Sałatka warstwowa z tuńczykiem

Składniki:

Sałatka warstwowa z tuńczykiem

 

  • 8 jajek
  • 2 puszki tunczyka
  • 2 czerwone cebule
  • 1 słoik ogórków konserwowych
  • 1 mały słoiczek majonezu

Sposób przygotowania:

Sałatka warstwowa z tuńczykiem

Przygotowanie

Sałatka warstwowa z tuńczykiem
Ogorki konserwowe i cebulę kroimy w dość drobną kostkę.

Jajka gotujemy na twardo. Studzimy i obieramy. Czerwoną cebulę obieramy i kroimy na dość drobną kostkę. Na taką samą wielkość kroimy odsączone z zalewy ogórki konserwowe.

Tuńczyk

Sałatka warstwowa z tuńczykiem
Możemy użyć tuńczyka w oleju lub sosie własnym.

Tuńczyka odsączamy z zalewy, lekko rozdrabniamy i układamy na dnie szerokiego naczynia.

Jajka

Sałatka warstwowa z tuńczykiem
Białko i żółtko jajka rozdzielamy i ścieramy.

Ugotowane i wystudzone jajka przekrawamy i oddzielamy żółtka od białek. Białka ścieramy na najgrubszej tarce, a żółtka na najdrobniejszej.

Warstwy

Sałatka warstwowa z tuńczykiem
Wszystkie składniki układamy w naczyniu warstwowo.

Na tuńczyka wykładamy połowę białek, smarujemy majonezem, przykrywamy połową ogórków i cebuli. Wszystkie warstwy powtarzamy i na koniec posypujemy startym żółtkiem.