Danusia19671

Danusia19671

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1307]

Sałatka warstwowa z tuńczykiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepyszna sałatka warstwowa na kolację. Sałatka szybka i łatwa w przygotowaniu. Przepis zaczerpnięty z bloga znajomej.

Sałatka warstwowa z tuńczykiem Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Sałatka warstwowa z tuńczykiem

Na sałatkę

  • jajka -4 szt
  • ryż - 100 g (1 woreczek)
  • szczypiorek - 1 pęczek
  • tuńczyk rozdrobniony w oleju - 2 puszki
  • ser żółty gouda - 170 g
  • sól i pieprz
  • majonez - 6 łyżek

Sposób przygotowania:

Sałatka warstwowa z tuńczykiem
Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, zetrzeć na tarce.

Ryż ugotować w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu.

Szczypiorek opłukać, osączyć, pokroić.

Ser żółty zetrzeć na tarce.

Do salaterki wyłożyć ryż, posmarować ryż majonezem.

Wyłożyć puszkę tuńczyka w oleju, posmarować majonezem, posypać szczypiorkiem i żółtym startym serem.

Każdą warstwę oprószyć solą i pieprzem.

Ser przykryć majonezem i posypać startymi jajkami.

Udekorować sałatkę natką pietruszki.

Smacznego!
Sałatka warstwowa z tuńczykiem
Zostały przygotowane składniki na sałatkę
Sałatka warstwowa z tuńczykiem
Ryż został ugotowany i wysypany do salaterki
Sałatka warstwowa z tuńczykiem
Na ryż i majonez został wyłożony tuńczyk
Sałatka warstwowa z tuńczykiem
Każda warstwa sałatki została oprószona solą i pieprzem i posmarowana majonezem
Sałatka warstwowa z tuńczykiem
Ostatnie warstwy do szczypiorek ser żółty i jajka