Sposób przygotowania:
Sałatka warzywna z roszponką
Ziemniaki umyć, obrać , gotować ok.20 minut w osolonej wodzie na średnim ogniu.Odcedzić,dobrze osączyć.Marchewki obrać,opłukać,pokroić w duże słupki.Rosół zagotować.Do wrzątku włożyć marchewkę,gotować kilka minut na średnim ogniu.Po 3 minutach dodać soczewicę.Ziemniaki odcedzić,przestudzić,polewając zimną wodą,obrać.Pokroić w plasterki.Pomarańczę sparzyć,osuszyć,sok wycisnąć.Przygotować sos winegret:sok pomarańczowy połączyć z octem winnym.Przyprawić do smaku solą i pieprzem.Po zupełnym rozpuszczeniu się przypraw dodać olej,dokładnie wymieszać.Plasterki ziemniaków przemieszać z soczewicą i marchewka.Skropić przygotowanym winegretem,przemieszać ewentualnie przyprawić solą i pieprzem.Odstawić na 15 minut.Roszponkę opłukać,osuszyć,połączyć z sałatką,przemieszać.Podawać bezpośrednio po przyrządzeniu