Kuchnia MagdaLeny

Kuchnia MagdaLeny

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 159]

Sałatka warzywna z ryżem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Prosta sałatka z ryżem, warzywami i ziarnami słonecznika. Idealna do pudełka jako lunch w pracy czy szkole.

Sałatka warzywna z ryżem

Składniki:

Sałatka warzywna z ryżem

 

  • 2 torebki ryżu parabolicznego
  • 1/2 brokułu
  • 200 g mrożonego groszku z marchewką
  • 3-4 łyżki kukurydzy z puszki
  • 1 łyżeczka masła
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • garść ziaren słonecznika
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Sałatka warzywna z ryżem
Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu.

Brokuła umyć, rozdzielić na mniejsze różyczki i ugotować w osolonej wodzie. Marchewkę z groszkiem ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem cukru i masła.

Połączyć wszystkie składniki: ugotowany ryż, różyczki brokuła oraz marchewkę z groszkiem. Dodać kukurydzę oraz ziarna słonecznika. Wymieszać.

Zmieszać oliwę z sokiem cytryny. Przyprawić solą oraz pieprzem i dodać posiekaną natkę pietruszki.

Sos wymieszać z sałatką ryżową.