Jenny Morris

Jenny Morris

Starszy Kucharz
[Przepisów: 39]

Sałatka ze stekiem i bakłażanem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sałatka z rumianym i pachnącym stekiem z dodatkiem pieczonego bakłażana to idealna propozycja na pyszny obiad.

Sałatka ze stekiem i bakłażanem

Składniki:

Sałatka ze stekiem i bakłażanem

Stek

  • 500 g wołowiny zrazowej lub z części krzyżowej
  • 15 mielonego kminu rzymskiego
  • sól
  • mielony biały pieprz
  • oliwa z oliwek

Bakłażan

  • 4 średnie bakłażany
  • sól
  • 15 ml oliwy z oliwek
  • 4 4 ząbki czosnku
  • łyżeczka kminu rzymskiego
  • łyżeczka słodkiej, mielonej papryki
  • suszone płatki chili
  • 2 łyżki oleju arganowego
  • łyżka posiekanej, świeżej pietruszki
  • łyżka posiekanej świeżej kolendry

Sałatka

  • 2 szklanki kapusty, poszatkowanej
  • szczypiorek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 garść drylowanych, czarnych oliwek
  • 2 pomidory pocięte w kostkę
  • 1 garść świeżej, posiekanej pietruszki
  • garść świeżej, posiekanej kolendry
  • starta skórka i sok z 1 cytryny
  • olej arganowy

Sposób przygotowania:

Sałatka ze stekiem i bakłażanem
1.Stek. Rozgrzej oliwę na dużej patelni. Natrzyj steki oliwą i dopraw solą, pieprzem i kminem. Usmaż je wedle uznania. Odstaw na 10 minut zanim je pokroisz.

2.Bakłażan. Pokrój bakłażany na kawałki, posól I odstaw aż puszczą wodę. Odsącz i wrzuć na rozgrzaną na patelni oliwę. Podsmaż aż będą delikatne, dodaj czosnek, przypraw i smaż parę minut, ciągle mieszając. Dodaj zioła, wymieszaj i skrop olejem arganowym. Zdejmij z ognia.

3.Sałatka. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki i odstaw w chłodne miejsce zanim podasz. Podanie. Nałóż sałatkę na talerz, przykryj ją bakłażanem. Dodaj pokrojony na dowolne kawałki stek i lekko zamieszaj. Skrop wszystko olejem arganowym i sokiem z cytryny.