Sposób przygotowania:
Sałatka warzywna z żółtym serem
Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki.Jabłka umyć i pokroić w plasterki,pozbywając się gniazd nasiennych,a następnie skropić sokiem z cytryny,żeby nie ściemniały.Ser pokroić na kawałki wielkości plastrów jabłek,a ogórki w plasterki o grubości ok. 0,5 cm.Zieleninę opłukać i osączyć,kilka gałązek pozostawić do dekoracji,a resztę posiekać.
Olej wymieszać z octem,odrobiną zalewy z ogórków i zieleniną.Sos doprawić solą i pieprzem.Orzechy uprażyć na suchej patelni i wystudzić.Na talerzach ułożyć plasterki ziemniaków,jabłek,sera i ogórków tak,by zachodziły na siebie.Każdą porcję sałatki skropić sosem i odstawić na 15 minut do przemacerowania.Przed podaniem posypać orzechami i udekorować zieleniną.
Olej wymieszać z octem,odrobiną zalewy z ogórków i zieleniną.Sos doprawić solą i pieprzem.Orzechy uprażyć na suchej patelni i wystudzić.Na talerzach ułożyć plasterki ziemniaków,jabłek,sera i ogórków tak,by zachodziły na siebie.Każdą porcję sałatki skropić sosem i odstawić na 15 minut do przemacerowania.Przed podaniem posypać orzechami i udekorować zieleniną.
Pani zima