Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Sałatka wiosenna 12

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Lekka sałatka z sosem musztardowo-balsamicznym i serem mozzarella z bazylią.

Sałatka wiosenna 12 Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sałatka wiosenna 12

 

  • 50 g kapusty pekińskiej
  • 5 rzodkiewek
  • 1 pomidor
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1 duża kulka sera mozzarella z bazylią
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 4 łyżeczki oleju

Sposób przygotowania:

Sałatka wiosenna 12
Kapustę poszatkować i przełożyć do miski. Pomidora umyć, wytrzeć do sucha, pokroić w dużą kostkę, dodać do kapusty. Dodać posiekany szczypiorek. Z rzodkiewek odciąć listki i korzonki. Rzodkiewki umyć, pokroić w półplasterki, dodać do kapusty. Ser wyjąć z zalewy i pokroić na mniejsze kawałki. Również dodać go do kapusty. Wszystko lekko wymieszać i oprószyć solą i pieprzem. Olej przelać do szklanki. Dodać do niego ocet, cukier i musztardę, wymieszać na gładki sos. Przygotowanym sosem polać sałatkę i ponownie lekko wymieszać.
Sałatka wiosenna 12
Gładki sos przygotowany z oleju octu cukru i musztardy.

Tagi:

sery ser