EwelinaP

EwelinaP

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 277]

Sałatka „Wybuchowy tuńczyk”

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Smaczna sałatka, która jest doskonałym przykładem na nowoczesne połączenie tuńczyka z idealnie współgrającymi a zarazem zaskakującymi smakami.

Sałatka „Wybuchowy tuńczyk”

Składniki:

Sałatka „Wybuchowy tuńczyk”

 

  • 1 opakowanie mieszanki mix sałat
  • 2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
  • 270g sera feta
  • 1 granat
  • 5 łyżek majonezu
  • 170g śmietany 18%
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Sałatka „Wybuchowy tuńczyk”

ETAP 1:

Umyć i osuszyć mix sałat. Odsączyć tuńczyka z zalewy. Ser feta pokroić w kostkę. Granata przekroić na pół i wytrząsnąć kulki granatu.

Sos:

Sok z cytryny wymieszać z majonezem i śmietaną następnie schłodzić w lodówce.

ETAP 3:

W misce lub pucharku sałatkę składać według następujących warstw: 1/2 mixu sałat, 1/2 tuńczyka, 1/2 sera feta, 1/2 granatu, 1/2 sosu, pozostała ilość mixu sałat, tuńczyka, sera feta. Na końcu polać pozostałą ilością sosu i udekorować resztą granatu.