migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1286]

Sałatka z białej kapusty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Mam własną kapustke ale niestety nie mam jej gdzie przechowywać aby przez całą zimę móc robić surówki. Dlatego tez kapustkę zamykam wraz z innymi warzywkami w słoiczkach.

Sałatka z białej kapusty Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sałatka z białej kapusty

sałatka

  • 3 kg białej kapusty
  • 1 kg papryki czerwonej
  • 0,5 kg kiszonych ogórków
  • 0,5 kg cebuli
  • 0,5 kg marchewki
  • 4 łyzki soli kamiennej

zalewa

  • 9 szklanek wody zimnej przefiltrowanej
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki octu 10 % (ja daje nieco mniej)

Sposób przygotowania:

Sałatka z białej kapusty
Kapustę posztkować na szatkownicy lub drobno pokroić nożem. Ja kroje nożem bo moja szatkownica bardzo drobno szatkuje a wolę jak kapusta jest taka grubsza.

Cebulę obrać i pokroić w półplastry. Następnie pokrojone warzywa wymieszać w dużej misce i zasypać solą. Ponownie dokładnie wymieszać i odstawić na 4 godziny aby warzywa puściły sok.

W międzyczasie paprykę oczyścic z nasion i pokroić w niedługie paseczki. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kiszone ogórki również zetrzeć na tarce.

Po czterech godzinach kapustę i cebulę odcisnąć ze soku. Sok wylać. Dodać przygotowane pozostałe warzywa i dokładnie wymieszać.

Składniki zalewy zagotować i gorącą zalewą zalać warzywa w misce. Wszystko przemieszać i zostawić aż wystygnie. Następnie sałatkę przełożyć do słoików.

Warzywa dobrze ugnieść w słoikach, ja nakładam tak do szyjki z gwintem.

Zalać pozostałą w misce zalewą. Jak warzywa będa słabo ubite to zabraknie do nich zalewy.

Słoiki dobrze zakręcić. Następnie słoiki wstawić do garnka wyścielonego ściereczką i zlać wodą na wysokość 3/4 słoika.

Pasteryzować 20 minut od zagotowania.
Sałatka z białej kapusty
Kapustę posztkować na szatkownicy lub drobno pokroić nożem.
Sałatka z białej kapusty
Cebulę obrać i pokroić w półplastry, dodać do kapusty
Sałatka z białej kapusty
W międzyczasie paprykę oczyścic z nasion i pokroić w niedługie paseczki.
Sałatka z białej kapusty
Składniki zalewy zagotować i gorącą zalewą zalać warzywa w misce. Wszystko przemieszać i zostawić aż wystygnie.

Tagi:

kapusta