Sposób przygotowania:
Sałatka z białej rzodkwi i selera
Młodego jędrnego selera korzeniowego obrać, dokładnie umyć i zetrzeć na największych oczkach tarki warzywnej albo na szatkownicy do julienne (w cienkie słupki).
Białą rzodkiew "sopel" oraz jabłko obrać, opłukać, osączyć i zetrzeć podobnie do selera - posolić i skropić sokiem z cytryny.
Cebulę cukrową albo czosnkową pokroić w cieniutkie piórka i posolić.
Selera marynowanego wylać na sitko, dokładnie odcisnąć zalewę i przepłukać gorącą wodą, aby smak octowy lekko złagodniał.
Do sałatki dodać majonez i śmietanę, doprawić cukrem, solą, białym pieprzem i ew. sokiem z cytryny. Dobrze wymieszać i schłodzić, aby smaki się przegryzły.
Białą rzodkiew "sopel" oraz jabłko obrać, opłukać, osączyć i zetrzeć podobnie do selera - posolić i skropić sokiem z cytryny.
Cebulę cukrową albo czosnkową pokroić w cieniutkie piórka i posolić.
Selera marynowanego wylać na sitko, dokładnie odcisnąć zalewę i przepłukać gorącą wodą, aby smak octowy lekko złagodniał.
Do sałatki dodać majonez i śmietanę, doprawić cukrem, solą, białym pieprzem i ew. sokiem z cytryny. Dobrze wymieszać i schłodzić, aby smaki się przegryzły.