anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Sałatka z brokuła z komosą ryżową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Lekka ale pożywna sałatka może być świetnym pomysłem na lunch lub kolację. Komosa ryżowa /quinoa/ dostarcza wielu cennych minerałów, a dzięki temu, że ma niski indeks glikemiczny nie może jej zabraknąć w diecie odchudzającej i cukrzycowej.

Sałatka z brokuła z komosą ryżową

Składniki:

Sałatka z brokuła z komosą ryżową

 

  • brokuł – 1/2 szt.
  • ugotowana komosa ryżowa – 5 łyżek
  • papryka czerwona – 1 szt.
  • papryka żółta – 1/2 szt.
  • mała cebula – 1 szt.
  • kapary – 1 łyżka
  • ser ricotta – 4 plastry

 

  • SOS DO SAŁATKI:

 

  • jogurt grecki – 2 łyżki
  • majonez – 1 łyżka
  • posiekany szczypiorek – 2 łyżki
  • kapary – 1 łyżka
  • sól – do smaku
  • pieprz czarny mielony – do smaku
  • czosnek – 4 ząbki

Sposób przygotowania:

Sałatka z brokuła z komosą ryżową
SOS DO SAŁATKI: kapary i czosnek drobno posiekać, wymieszać z pozostałymi składnikami sosu i odstawić, aby smaki się wymieszały. Brokuła umyć, podzielić na różyczki i ugotować w dużej ilości wody na półtwardo. Odlać wodę, przelać zimną wodą i odsączyć na sitku. Zostawić do wystygnięcia. Paprykę oczyścić z nasion, opłukać i pokroić na paski. Umytą i obraną cebulę pokroić na krążki. Papryki, cebulę, brokuła, ugotowaną komosę ryżową i kapary przełożyć do miski i wymieszać. Polać wcześniej przygotowanym sosem, delikatnie wymieszać, dodać ser ricotta pokrojony w plastry lub pokruszony.