Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Sałatka z brzozakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Sałatka na szpinaku z dodatkiem smażonego grzyba leśnego.

Sałatka z brzozakiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sałatka z brzozakiem

 

Sposób przygotowania:

Sałatka z brzozakiem
Brzozaka (użyłam bardzo dużego, o średnicy kapelusza ok. 12 cm) oczyścić, umyć i pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać trochę oleju i masło. Kawałki grzyba kłaść na rozgrzany tłuszcz. Oprószyć je lekko solą i pieprzem i usmażyć (do lekkiego zrumienienia). Usmażone kawałki grzyba odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu i ostudzić. Szpinak oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki, ułożyć na talerzu. Na szpinaku ułożyć kawałki grzyba. Cebulę pokroić w kostkę, winogrona przekroić na pół. Cebulę i winogrona rozsypać na sałatce. Truskawki umyć, odszypułkować, przekroić na 4 części i ułożyć na sałatce. Sałatkę polać sosem tzatziki i podawać.
Sałatka z brzozakiem
Kawałki grzyba usmażone na rumiano na rozgrzanym tłuszczu.
Sałatka z brzozakiem
Kawałki usmażonego grzyba ułożone na szpinaku.
Sałatka z brzozakiem
Sałatka posypana pokrojoną cebulą i winogronami.
Sałatka z brzozakiem
Umyte odszypułkowane i pokrojone truskawki ułożone na sałatce.