Sposób przygotowania:
Sałatka z brzozakiem
Brzozaka (użyłam bardzo dużego, o średnicy kapelusza ok. 12 cm) oczyścić, umyć i pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać trochę oleju i masło. Kawałki grzyba kłaść na rozgrzany tłuszcz. Oprószyć je lekko solą i pieprzem i usmażyć (do lekkiego zrumienienia). Usmażone kawałki grzyba odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu i ostudzić. Szpinak oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki, ułożyć na talerzu. Na szpinaku ułożyć kawałki grzyba. Cebulę pokroić w kostkę, winogrona przekroić na pół. Cebulę i winogrona rozsypać na sałatce. Truskawki umyć, odszypułkować, przekroić na 4 części i ułożyć na sałatce. Sałatkę polać sosem tzatziki i podawać.