Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Sałatka z buraczków i rzepy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Podawać do pieczonych i smażonych mięs.

Sałatka z buraczków i rzepy

Składniki:

Sałatka z buraczków i rzepy

 

  • 1 kg czerwonych buraków,
  • 50 dag czarnej rzepy,
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku,
  • 2 łyżki świeżo startego chrzanu lub 3 łyżki ze słoika,
  • 100 ml octu winnego,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Sałatka z buraczków i rzepy
Umyte buraki i rzepę ugotować osobno w łupinach do miękkości. Odcedzić i schłodzić. Obrać ze skórki i pokroić w plasterki (lub w kostkę). Ocet trochę lekko rozwodnić, dodać kminek i starty chrzan. Sosem polać buraki i rzepę. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Odstawić na kilka godzin. Przed podaniem posypać natką pietruszki.

Tagi:

buraki