Siedlce

Siedlce

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 414]

Sałatka z czerwoną fasolą i ryżem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

sałatka z czerwoną fasolą

Sałatka z czerwoną fasolą i ryżem

Składniki:

Sałatka z czerwoną fasolą i ryżem

 

  • 3 torebki ryżu
  • puszka czerwonej fasoli
  • puszka kukurydzy
  • puszka ananasa
  • słoik papryki marynowanej
  • 30 dkg sera żółtego
  • pół słoiczka majonezu
  • 2 łyżki keczupu
  • 1 łyżka musztardy
  • sól pieprz
  • pęczek szczypiorniaku, ęczek pietruszki

Sposób przygotowania:

Sałatka z czerwoną fasolą i ryżem
Fasolę, kukurydzę przekładamy an sitko w celu aby ściekł z nich sok. W garnek wstawiamy wodę, solimy 1 łyżką. Do gotującej wody wkładamy trzy torebeczki ryżu gotując na pół miękko. Nie może być bardzo miękki by nie było papki z tej sałatki. Następnie, gdy ryż już będzie dobry przekładamy go w głębokie naczynie. Dodajemy do niego z sitka fasolę oraz kukurydzę. Ananas kroimy w kostkę i przed dodaniem do sałatki, wkładamy na sitko żeby również ściekł sok. I to samo robimy z papryką. Kroimy w kostkę i dojadamy do ananasa na sitko. Ser żółty kroimy w kostkę i dodajemy do sałatki. Szczypiorek oraz pietruszkę siekamy . dodajemy ananasa z papryką, mieszamy, dodajemy szczypiorek i pietruszkę. W kubku rozrabiamy majonez, keczup i musztardę. Wszystko ze sobą mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy sos majonezowy na sałatkę i mieszamy ze sobą wszystkie składniki. Wstawimy na kilka godzin do lodówki.