haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 451]

Sałatka z dzikiego ryżu, soi i fenkuł

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

O sałatkach napisano już prawie wszystko, ale nikt nie zaprzeczy, że to szybkie i proste danie pełne witamin i niskokaloryczne. Idealne na lunch, śniadanie, kolację lub o każdej porze dnia, kiedy jesteśmy głodni.

Sałatka z dzikiego ryżu, soi i fenkuł Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sałatka z dzikiego ryżu, soi i fenkuł

Na sałatkę

  • 250 g dzikiego ryżu balsamicznego
  • 200 g mrożonych ziaren soi
  • 200 g rzodkiewek
  • 4 młode cebulki
  • 1 główka fenkułu włoskiego

Na dressing

Sposób przygotowania:

Sałatka z dzikiego ryżu, soi i fenkuł
1. Ryż ugotowałam i ostudziłam.

2. Soję również ugotowałam według instrukcji na opakowaniu.

3. Fenkuł pokroiłam w cieniutkie półplasterki, rzodkiewki w plasterki, a młoda cebulkę w kostkę.

4. Ocet pomieszałam z sokiem z pomarańczy, dodałam posiekany koperek, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz.

5. Wszystkie składniki wymieszałam i polałam dressingiem.
Sałatka z dzikiego ryżu, soi i fenkułu
Soje gotujemy według przepisu na opakowaniu
Sałatka z dzikiego ryżu, soi i fenkułu
Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i kroimy.
Sałatka z dzikiego ryżu, soi i fenkułu
Z octu i przypraw robimy dressing i łączymy go z posiekanym koperkiem.
Sałatka z dzikiego ryżu, soi i fenkułu
Warzywa mieszamy i dodajemy przygotowany wcześniej dressing.