kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Sałatka z fenkułem i tuńczykiem w pieczarce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Elegancka, lekka sałatka, która świetnie sprawdzi się jako przystawka przed daniem głównym. Wyrazisty smak tuńczyka, współgra z smażonym koprem włoskim i pieczarką.

Sałatka z fenkułem i tuńczykiem w pieczarce

Składniki:

Sałatka z fenkułem i tuńczykiem w pieczarce

podstawowe

  • (na dwie porcje)
  • 2 duże pieczarki
  • mieszanka sałaty
  • 1 fenkuł (koper włoski)
  • 1 czerwona cebula
  • puszka tuńczyka w sosie własnym

 

  • winegret:
  • łyżka octu winnego
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżka wody
  • ½ łyżeczki cukru
  • sól, świeżo mielonym czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Sałatka z fenkułem i tuńczykiem w pieczarce
Winegret: W małym słoiczku umieszczamy oliwę z oliwek, ocet, wodę, cukier, sól i czarny pieprz. Dobrze wstrząsamy słoikiem do połączenia składników.

Pieczarkę myjemy, osuszamy i przyprawiamy spora ilością świeżo mielonego czarnego pieprzu oraz solą. Smażymy w całości z obu stron na patelni z odrobiną oleju.

Na tej samej patelni smażymy kilka minut pokrojony w plasterki fenkuł i talarki czerwonej cebuli. W razie potrzeby dodajemy nieco oleju.

Doprawiamy sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Na talerzu układamy pieczarkę i wypełniamy ja podsmażonym fenkułem z cebulką.

Dodajemy odsączonego tuńczyka. Serwujemy z mieszanką kolorowych sałat skropione winegretem.