Sposób przygotowania:
Sałatka z dzikiego ryżu z pomarańczami
Wodę zagotować ze szczyptą soli, wsypać ryż, gotować 5 minut na średnim ogniu. Ogień zmniejszyć, ryż gotować jeszcze 40 minut pod przykryciem. Odcedzić, dobrze osaczyć na sitku.
Pomarańczę podzielić na pół, z jednej polówki wycisnąć sok, resztę owoca podzielić na cząstki zdjąć z niej skórki.
Awokado obrać, podzielić na pół, usunąć pestkę. Jedną połówkę pokroić na cząstki, drugą wykorzystać w innym celu.
Rukolę oczyścić, opłukać, pokroić na kawałki o długości 3 cm. Wymieszać z ryżem, przełożyć na środek dużego talerza.
Dookoła ryżu umieścić cząstki pomarańczy i awokado.
Przygotować sos sałatkowy: sok pomarańczowy połączyć z octem balsamicznym, woda i przyprawami. Dodać oliwę i miód. Przygotowanym sosem polać ryż z owocami.
Pomarańczę podzielić na pół, z jednej polówki wycisnąć sok, resztę owoca podzielić na cząstki zdjąć z niej skórki.
Awokado obrać, podzielić na pół, usunąć pestkę. Jedną połówkę pokroić na cząstki, drugą wykorzystać w innym celu.
Rukolę oczyścić, opłukać, pokroić na kawałki o długości 3 cm. Wymieszać z ryżem, przełożyć na środek dużego talerza.
Dookoła ryżu umieścić cząstki pomarańczy i awokado.
Przygotować sos sałatkowy: sok pomarańczowy połączyć z octem balsamicznym, woda i przyprawami. Dodać oliwę i miód. Przygotowanym sosem polać ryż z owocami.