Sposób przygotowania:
Polędwiczka z sałatką, fenkułem i sosem
POLĘDWICZKI - W misce wymieszać oliwę z cytryną i miodem oraz przyprawami - glazura powinna być bardzo wyrazista w smaku. Polędwiczkę oczyścić z błonek, pokroić na kawałki ok. 4 - 5 cm, końcówkę zużyć do innego dania. Rozgrzać patelnię, posmarować ją lekko klarowanym masłem. Ustawić kawałki polędwiczek pionowo czyli przecięciem do płaszczyzny patelni - smażyć aż się zrumieni, przełożyć na długą stronę i także zrumienić. Podsmażone kawałki przełożyć do miski z glazurą dokładnie w niej obtoczyć a następnie przełożyć na małą blaszkę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec ok. 8 minut - można dłużej jeśli ktoś lubi bardziej wypieczone mięso. Po upieczeniu wyjąć polędwiczki, ponownie posmarować glazurą i zostawić żeby odpoczęły. Można podać kawałki w całość albo przekroić je poziomo na plastry.SAŁATKA - bób wrzucić do ok. 1 litra wrzącej wody, gotować 10 minut, odcedzić, przelać zimną wodą i obrać ze skórki, przełożyć do miski. Dodać oliwę, sok z cytryny, posiekaną natkę, dymkę i miętę oraz pokrojone na ćwiartki pomidorki koktajlowe, lekko przemieszać. Doprawić do smaku solą, cukrem, pieprzem mielonym i mielonym chili. Odstawić żeby smaki się przegryzły.ZAPIEKANY FENKUŁ - fenkuł opłukać, odciąć górną część z listkami. Bulwę przekroić na ćwiartki, usunąć głąb i warzywo posiekać w piórka. Podsmażyć na maśle aż nieco zmięknie. Dolać wino i smażyć aż odparuje. Wlać śmietankę, doprawić do smaku solą i pieprzem mielonym, chili i szczyptą startej gałki muszkatołowej, przestudzić. Następnie dodać połowę startego sera, wymieszać i nałożyć do niewielkiego naczynia do zapiekania. Wierzch posypać resztą sera. Zapiekać ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. ZIELONY SOS - opłukaną i osączoną roszponkę wrzucić do pojemnika blendera, dodać szczypiorek, sok z cytryny, oliwę i po szczypcie przypraw - zmiksować na gładko, dolać odrobinę ciepłej wody i ponownie zmiksować, ew. jeszcze doprawić do smaku.Na talerze wyłożyć porcje sałatki a na niej kawałki polędwiczek. Obok nakładamy porcję fenkułu. Danie podajemy z zielonym sosem przybrane listkami fenkułu.
darmiona
kołczu