SUPERPRZEPIS

Polędwiczka z sałatką, fenkułem i sosem

  • 2
  • Pyza
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5
Polędwiczka z sałatką, fenkułem i sosem Więcej zdjęć (2)

takie danie przygotowałam podczas pewnych zmagań kuchennych ...

Składniki:

Polędwiczka z sałatką, fenkułem i sosem

 

  • 1 duża, gruba polędwiczka wieprzowa

 

 

  • GLAZURA do mięsa - 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1,5 łyżeczki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • sól, rozmaryn suszony, chili mielone

 

 

  • SAŁATKA - ok. 300 - 500 g młodego bobu
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanej świeżej mięty
  • 2 cebule dymki razem ze szczypiorkiem
  • sól, pieprz mielony, chili mielone, cukier brązowy

 

  • ZAPIEKANY FENKUŁ - 1 bulwa fenkułu czyli kopru włoskiego
  • 1 łyżka masła
  • 100 ml wytrawnego białego wina
  • 4 łyżki śmietanki kremówki
  • sól, pieprz mielony, chili, odrobina gałki muszkatołowej tartej
  • 3 czubate łyżki startego sera Dziugas

 

  • ZIELONY SOS - duża garść świeżej roszponki
  • 1/2 garści szczypiorku
  • 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki wody
  • sól, cukier brązowy, chili mielone, pieprz mielony

 

Sposób przygotowania:

Polędwiczka z sałatką, fenkułem i sosem
POLĘDWICZKI - W misce wymieszać oliwę z cytryną i miodem oraz przyprawami - glazura powinna być bardzo wyrazista w smaku. Polędwiczkę oczyścić z błonek, pokroić na kawałki ok. 4 - 5 cm, końcówkę zużyć do innego dania. Rozgrzać patelnię, posmarować ją lekko klarowanym masłem. Ustawić kawałki polędwiczek pionowo czyli przecięciem do płaszczyzny patelni - smażyć aż się zrumieni, przełożyć na długą stronę i także zrumienić. Podsmażone kawałki przełożyć do miski z glazurą dokładnie w niej obtoczyć a następnie przełożyć na małą blaszkę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec ok. 8 minut - można dłużej jeśli ktoś lubi bardziej wypieczone mięso. Po upieczeniu wyjąć polędwiczki, ponownie posmarować glazurą i zostawić żeby odpoczęły. Można podać kawałki w całość albo przekroić je poziomo na plastry.SAŁATKA - bób wrzucić do ok. 1 litra wrzącej wody, gotować 10 minut, odcedzić, przelać zimną wodą i obrać ze skórki, przełożyć do miski. Dodać oliwę, sok z cytryny, posiekaną natkę, dymkę i miętę oraz pokrojone na ćwiartki pomidorki koktajlowe, lekko przemieszać. Doprawić do smaku solą, cukrem, pieprzem mielonym i mielonym chili. Odstawić żeby smaki się przegryzły.ZAPIEKANY FENKUŁ - fenkuł opłukać, odciąć górną część z listkami. Bulwę przekroić na ćwiartki, usunąć głąb i warzywo posiekać w piórka. Podsmażyć na maśle aż nieco zmięknie. Dolać wino i smażyć aż odparuje. Wlać śmietankę, doprawić do smaku solą i pieprzem mielonym, chili i szczyptą startej gałki muszkatołowej, przestudzić. Następnie dodać połowę startego sera, wymieszać i nałożyć do niewielkiego naczynia do zapiekania. Wierzch posypać resztą sera. Zapiekać ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. ZIELONY SOS - opłukaną i osączoną roszponkę wrzucić do pojemnika blendera, dodać szczypiorek, sok z cytryny, oliwę i po szczypcie przypraw - zmiksować na gładko, dolać odrobinę ciepłej wody i ponownie zmiksować, ew. jeszcze doprawić do smaku.Na talerze wyłożyć porcje sałatki a na niej kawałki polędwiczek. Obok nakładamy porcję fenkułu. Danie podajemy z zielonym sosem przybrane listkami fenkułu.
Polędwiczka z sałatką, fenkułem i sosem
osobom które miały okazję próbować bardzo smakowało - zdziwiła niektórych sałatka z bobu i zielony sos