cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Sałatka z pomarańczy, fenkułu i oliwek

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszna przystawka, podwieczorek lub samodzielne danie. Koper włoski, pomarańcze i oliwki w kolorowej sałatce.

Sałatka z pomarańczy, fenkułu i oliwek

Składniki:

Sałatka z pomarańczy, fenkułu i oliwek

 

  • 2 porcje/
  • 2 pomarańcze /czerwona i żółta/
  • 1 fenkuł / koper włoski/
  • czarne oliwki bez pestki/ po kilka szt na osobę/
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z 1/2 pomarańczy/drugą część można dodać do sałatki/
  • szczypta ostrej papryki lub pieprzu cayenne
  • sól i pieprz do smaku
  • oraz dowolna sałatka / u mnie radicchio / do dekoracji

Sposób przygotowania:

Sałatka z pomarańczy, fenkułu i oliwek
-Wycisnąć sok z połówki pomarańczy i połączyć z oliwą, dodać sól i paprykę. Dokładnie wymieszać tworząc jednolitą emulsję. -Pomarańcze dokładnie obrać/usunąć białe części/ i pokroić w plastry. -Umyty,obrany koper pokroić w cienkie półkrążki. -Na półmisku /lub bezpośrednio na talerzykach/ ułożyć liście sałaty ,na nich plastry pomarańczy i kopru , a na wierzchu oliwki. -Bezpośrednio przed podaniem polać przygotowanym sosem i posypać świeżo zmielonym pieprzem. Koper włoski w sałatce można zastąpić czerwoną cebulą uzyskując w ten sposób nowy, interesujący smak.