Sposób przygotowania:
Sałatka z kaszy i duszonych warzyw
Przebraną z drobnych zanieczyszczeń kaszę dokładnie opłukuję, kilka razy zmieniając wodę. Osączam z wody na sitku. W garnku zagotowuję 2,5 szklanki wody, dodaję soli do smaku i łyżkę masła. Na wrzątek wsypuję pęczak i gotuję pod przykryciem 12-15 minut. Wyłączam gaz i zostawiam kaszę w garnku nie zdejmując pokrywki. Oczyszczone, opłukane i osuszone warzywa kroję na podobnej wielkości kawałki. Cebulę kroję w piórka.Na suchej patelni podsmażam pieczarki, mieszając do odparowania soku. Gotowe przekładam na talerz. Na patelni rozgrzewam łyżkę masła i oleju, dodaję cebulę i smażę, pod koniec dodaję roztarty czosnek. Doprawiam do smaku tymiankiem, solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Gdy cebula jest prawie miękka dodaję fenkuł i paprykę, patelnię nakrywam pokrywką i przez chwilę warzywa duszę, od czasu do czasu mieszając je. Następnie dodaję groszek i cukinię, mieszam z pozostałymi warzywami, pilnując aby się nie rozgotowały. Dodaję wcześniej podsmażone pieczarki, ugotowany na sypko pęczak, całość delikatnie mieszam i przez chwilę podgrzewam. W razie potrzeby jeszcze raz doprawiam do smaku solą i pieprzem. Sałatkę podaję posypaną świeżą bazylią. * bardzo ważne jest aby warzywa były nierozgotowane, a pęczak ugotowany na sypko